V tem tednu smo se z otroki, ki odhajajo jeseni v šolo, podali v vrtec v naravi. V gozdu preživljamo cele dopoldneve, kjer izvajamo različne dejavnosti, krepimo medsebojne odnose ter sledimo naši prednostni nalogi: “Narava nas bogati, povezuje in uči.”

Prvi dan smo se do našega cilja odpravili peš. Pot nas je vodila mimo strelišča po čudovitih gozdnih poteh do Gortine. Te dni se v gozdu sladkamo z gozdnimi jagodami in borovnicami. Raziskujemo gozdne kotičke in jase.

Ustvarjali smo z barvami, katere smo našli v naravi. Otroci so raziskovali in ugotovili, da sled na papirju lahko pušča blato, mah, kamen, listi dreves in rastlin, cvetovi cvetlic,… Otroci so ob tem ustvarjanju izredno uživali ter bili na svoje izdelke zelo ponosni. 

V sredo se je glasbena urica preselila k nam na rob gozda, kjer smo ob spremljavi kitare prepevali nam ljube pesmi. To je bilo prav posebno doživetje. Ta dan smo našli tudi skrito pismo, v katerem nam je skrite naloge pripravil knez Friderik. Naloge so temeljile na medsebojnem sodelovanju ter medsebojni pomoči. Sledili smo znakom, belim koščkom blaga, ki so nas pripeljali do zaklada. Velike starinske skrinje. Skrinjo smo odklenili in v njem našli zaklad, katerega smo se vsi razveseli. 

Naslednji dan smo vsi poprijeli za delo in si postavili  “bunker”. Otroci so prinašali veje, veje vezali na drevesa, pletli venčke, “bunker” tudi okrasili… Otroci pravijo, da je takšen poseben, več prostoren. Ima kopalnico s tušem, kuhinjo z mizo in stoli, hodnik z držali za kape… Čas v gozdu hitreje teče in bili smo res presenečeni, da je že čas za kosilo. Po kosilu in krajšem počitku smo imeli štafetne in zabavne igre z vodo. Otroci so v paru prenašali vodo. Najbolj pa so uživali, ko so škropili drug drugega in sebe. Smeh in vriskanje otrok se je slišalo daleč naokoli. 

Zadnji dan v vrtcu v naravi so otroci želeli nadaljevati s postavitvijo našega “bunkerja”. Zato smo se takoj, ko smo se vsi pripeljali s šolskim kombijem na Gortino, odpravili v gozd. Otroci so še bolj zagnano raziskovali, gradili s kamni, prinašali veje. Izredno so bili ponosni na končni izgled.

Ta teden smo doživeli veliko čudovitih trenutkov. Otroci so bili izjemni, uživali so v gozdu in naravi, nadgradili so prijateljske vezi ter pridobili nove izkušnje.

Zapisala: Anita Anželak

 

 

 

Dostopnost